top of page

Hur du kan hantera stress på morgonen

Vad känner du när du hör ordet "rutin"? I många år har jag haft ett stort motstånd mot ordet rutin. Jag kände att morgon rutiner, rutiner över huvudtaget begränsar mig, att det stoppar mig. Jag kände negativa känslor och massa negativa tankar mot ordet rutiner för att jag vill vara fri att göra vad jag vill och just morgonrutiner har stoppat mig, tog tid från mig. Ofta har jag sagt att jag lever bara en gång. Jag upptäckte att just för att jag lever bara en gång behöver jag leva kvalitativt, lyckligt och bra liv.


Se video om hur du kan hantera stress på morgonen här: Rutiner har ofta fått ett dåligt rykte för de kopplas ofta med något tråkigt, något som tar tid, som stör. Men ändå är de en viktig del av vår framgång i livet. Solida rutiner blir vår nyckel till ett lugnare, stressfritt liv, inte ett hinder för det.

Rutiner är perfekta tillfällen för att etablera nya vanor. En liten handling utförd varje dag kan hjälpa dig närmare dina mål. De kan ge en känsla av fullbordan, öka din självförtroende och en möjlighet att känna dig stolt över dig själv. Forskning visar att rutiner faktiskt bygger hjärnstyrka, stödjer mental hälsa, minskar ångest, depression och minskar stress. De har också en mycket viktig inverkan på dina drömmar, dina visioner och ditt sätt att leva.

Våra dagliga handlingar drivs av vanor - både goda och dåliga. Så när vi tillbringar morgon efter morgon med att snooza och önskar oss 4 sek till, inte orkar gå upp, bläddrar igenom mobilen direkt när vi vaknar, öser oss med allt som har hänt både negativa och positiva, rusar igenom morgonen för att göra oss redo, glömmer att göra frukost, stressar oss själva - då är det en stor chans att vi har skapat oss en vana som inte servar oss och som stressar oss.Att skapa bra morgonrutiner är en av grunderna till att hantera stress och minska press. Många gurus som jag följer pratar om att det är viktigt att vakna tidigt på morgonen redan vid 5.oo på morgonen. Själv har jag försökt i många år att vakna tidigt men det slutade alltid med att jag inte klarade detta och avslutade med att säga att jag inte är en morgon människa. Jag är natt uggla. Jag anklagade mig att jag inte är duktigt, att jag inte duger.


Men allt har förändrats när jag lyssnade på Mel Robbins och hennes 5 sekunders regel. Här är hennes 5 bästa tips som hjälpte mig och mina kunder att minska stress på morgonen och skapa trevliga dagar inte bara på semestern. Kom ihåg, det här är bara mina och hennese rekommendationer. Du kan prova och skapa dina egna rutiner som passar dig. Men var inte den person som jag var tidigare. Innan jag ens provade eller bara provade en gång har jag bestämt mig att det inte kommer fungera. Forskning har visat att minst 28 dagar behöver vi för att ändra automatiserade vanor och vill vi att det ska fastna, behöver vi träna på den nya vanan runt 60 dagar. Så det är upp till dig.

Tips 1: Det första som jag gillade som hon sa var; det är inte viktigt när du vaknar, men hur du vaknar. Hur vi börjar dagen har en enorm inverkan på hur vi känner oss för resten av dagen. Då plötsligt ramlade polletten ner. När jag började bygga mina nya rutiner skapade jag vanor som gjorde att jag kunde vakna 5.30 utan problem. Plötsligt blev jag morgon människa.

Det andra som jag har lärt mig var att om vi tillbringar våra första timmar med att bli stressade, uppjagade, nervösa kommer det påverka oss resten av dagen och vi kommer känna konsekvenserna. Tips 2: Ta bort mobilen från området runt sängen vid läggdags. Du kanske frågar varför? Det är viktigt att du inte får massa negativitet som påverkar dig redan från början av dagen, redan i sängen. Samtidigt är det inte bra med all strålning runt oss. Så på kvällen lägg telefon långt från sängen.Tips 3 Det är viktigt hur du vaknar. Du kanske har hört "you snooze you loose". Det är faktiskt sant, när du "snoozar" så stör du din hjärnas rytm. Hjärnan blir förvirrad, den förstår inte om den ska vakna eller fortsätta att sova. Varje sömncykel pågår i ca 90 min om du snoozar påbörjas alltid en ny sömncykel som inte blivit avslutad. Därför tar det längre tid efter några snoozingar för hjärnan att återhämta sig. Det som händer är att varje sömn cykel varar ca 90 min. Om du somnar om igen så går hjärnan in i en sömncykel igen därav blir man trött. Det kan ta 2-3 timmar längre tid att bli pigg mot när du vaknar på en gång. Och du har lagt telefon långt bort från sängen så du måste gå upp ändå. Stäng larm och inte rör telefon de första 30 min.

Tips 4: Tacksamhet de första 30 min. Fyllt din dag med kraft, kärlek, uppskattning och tacksamhet. De första 30 min efter att du har vaknat är viktigast. Det är tid du behöver för dig själv, kan du inte för att alla redan är uppe, vakna 15 min tidigare än du brukar göra. Det bästa sättet att börja dagen är med tacksamhet som fyller dig med massa positiva energier, positiva känslor och positiva tankar. Du kan skriva en tacksamhetsbok eller dagbok och skriva minst 3 saker som du är tacksam för.


VIKTIGT att tänka på: Börja med att lägga till något litet i dina ritualer och bygg ett muskelminne. När du är tillräckligt konsekvent så kan du addera fler handlingar. Du kommer uppleva en positiv spiral när du blir motiverad av dina framsteg och känna stolthet över att du klarar det du bestämt dig för att göra och allt detta utan någon egentlig ansträngning.

Dela gärna med andra: 1. Hur gick det med att ha mobil långt bort från sängen? 2. Vad händer på morgonen när du ändrade rutiner? 3. Hur kändes det för dig?


41 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page