top of page

Kraften av ett leende

Uppdaterat: 4 aug. 2023Visste du att det är vetenskapligt bevisat att man själv blir lyckligare av att le oftare. Att le är så positivt för vårt liv. När vi ler med ett äkta leende, så sätts en rad positiva händelser i kroppen igång. Det är som en hälsosam invändig dusch. Men det ska vara det riktiga och äkta leendet som kopplas till hjärtat.


När vi ler med ett äkta leende, sätts en kedja av positiva tankar, känslor och händelser igång i vår kropp. Dessa positiva energier tar bort de negativa tankarna och känslorna som kanske har förtur i våra sinnen. Genom att le öppnar vi dörren till en värld av positivitet och glädje.


Så när vi ler och musklerna jobbar, då går det signaler till hjärnan om att vi uppfattar ”glädje” och skickar genast signaler om att tillverka massa lyckohormoner och avslappningshormoner.

Nu vet vi att le är nyttigt men ändå ler vi så lite. När vi var små barm log vi genomsnitt 400 gånger per dag men som vuxna glömmer vi bort att le. Har läst att vi bara ler 15 gånger per dag. En stor skillnad.


Livet är allvarligt och då vill vi vara allvarliga. Men varför inte vara allvarliga med ett leende? Prova le när du gör någon uppgift som är inte rolig. Hur känns det? Det borde vara mycket lättare och mindre krävande att göra detta.


Kom ihåg att leende smittar. Vad du ger ut kommer du få tillbaka. Med hjälp av leende kan du övertyga dig själv om att du är glad, trots att du är sur, irriterad eller stressad. Många studier har visat att en person som ler förstärker sina positiva känslor och så kommer ansiktsmusklerna också påverka humöret och får hen att faktiskt också känna sig mer positiv.


Många undersökningar har visat att ett leende minskar på stresshormonerna i kroppen och kan också bidra till att frigöra spänningar.

Genom ditt leende kan du inte bara påverka dig själv men också omgivningen. Du kan inspirera andra och skapa mer produktivitet. Om du ökar leende till skratt då skapar du ditt eget kroppsmorfin!


SKRATT: Endorfin kallas också lyckohormonet eftersom det frigörs i hjärnan och orsakar gott humör och känslor av lycka. Hormonet påverkar vår önskan att sova, äta och dricka. Endorfiner utsöndras genom skratt, stress, träning, men också sex och kärlek. Endorfiner är ett peptidhormon (opioidpeptid) som kroppen producerar själv för att lindra smärta.


Så varför skratta? När du faktiskt skrattar minskar eller tar det bort smärta, och inte bara när du skrattar. Ett 10-minuters skratt kan ge smärtlindring i 2 timmar.


Genom att distrahera med skratt går du från ångest och negativa tankar till ett tillstånd som också påverkar stress, ångest och depression positivt, du tänker på annat helt enkelt.

Skapa en vana att le. Det kan vara små saker, som att le mot en främling på gatan, le mot dig själv i spegeln eller le när du ser något som får dig att känna dig lycklig. Ju mer du tränar på att le, desto mer blir det en naturlig del av ditt liv.Så, låt oss anta denna utmaning och göra det till vår mission att le oftare. Förändringen börjar inom oss, och genom att använda våra mentala superkrafter kan vi skapa en positiv inverkan på våra egna liv och på dem runt omkring oss. Låt oss göra denna utmaning till en resa mot glädje, lycka och styrka.


Kom ihåg: Leendet är en kraftfull källa till positivitet. Så låt oss leva med ett leende på läpparna och se hur det kan förändra våra liv under de kommande 30 dagarna.


Låt oss vässa våra mentala superkrafter och skapa en bättre värld omkring oss. Utmaningen börjar nu!


Följ med mig på denna resa, och låt oss tillsammans upptäcka styrkan i våra leenden.


Dagen övning handlar inte bara om att förbättra vårt eget välbefinnande, utan också om att sprida glädje till andra. När vi ler mot någon, kan det sprida sig som en smittsam våg av positivitet. Vi kan göra dagen lite ljusare för någon annan genom vårt leende, och det kan också bidra till att förbättra deras mentala välbefinnande.


Uppgifter för idag:

1. Träna le några gånger för dig själv framför spegel. Träna på äkta leende, varje gång du ska le och tänk på något som ger dig en lycklig känsla.

2. Le mot tex: Busschauffören. Inne i affären. När du pratar i telefon. När du skriver email som är jobbig, allvarligt eller stressande. När du gör olika tråkiga eller jobbiga uppgifter. När du träffar någon ute. På jobbet när du har möte och du lyssnar på någon koncentrerad. Skriv din inköpslista med leende.

3. Titta på roliga videos och skratta högt minst en gång varje dag. Det bästa är att titta på något roligt innan du gör något som är tråkigt eller jobbigt.

Reflektion, insikter och upplevelser i din dagbok:

Observera hur ofta du får tillbaka leende från andra. Hur kändes det när du log och när andra log mot dig?10 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


bottom of page