top of page

Bygg din Mentala Styrka

Har du någon gång funderat över hemligheten bakom att vara mentalt tuff?

Har du någonsin hört talas om "komfortzonen" eller att gå utanför den?

Idag kommer du att lära dig de grundläggande stegen för att bli mentalt tuff och stark. Tillsammans kommer vi att utforska vad som krävs för att bygga mental styrka, vilket i sin tur hjälper oss att hantera livets utmaningar på ett lättare sätt.

Vi börjar med en enkel övning: att bli bekväm med att vara obekväm. Om du vill bygga upp din mentala styrka måste du våga utmana dig själv och gå utanför din komfortzon. Det är inte lätt och kan kännas lite skrämmande, men precis som Bryan Kest säger: "Magin händer utanför din komfortzon..."


Våra hjärnor är kraftfulla verktyg som lätt kan lura oss att tro att känslan av obehag inför något nytt betyder att det inte är bra för oss. Ofta väljer vi att inte ens prova det som kan kännas skrämmande och obekvämt i början.

I dagens samhälle fastnar många människor i det bekväma. Vissa är så bekväma att de inte ens vågar prova något nytt. Särskilt barn och ungdomar har blivit vana vid att få saker omedelbart, utan att inse att man måste arbeta för att nå sina mål och drömmar.

När vi befinner oss i vår bekväma zon fungerar våra hjärnor ofta i samma gamla mönster med autopiloten aktiverad. Våra hjärnor behöver ständigt nya utmaningar för att inte fastna i de gamla hjulspåren som håller oss kvar i komfortzonen. När du stänger av autopiloten, lämnar de invanda spåren och vågar ta steget utanför komfortzonen - då börjar du bygga självförtroende och mental styrka.

Vår hjärna består av hundratals miljarder nervceller som är sammankopplade och skapar olika nätverk. När vi lär oss något förstärks vissa kopplingar och nya uppstår. Detta bidrar till att utveckla vår hjärna. Tänk på hjärnan som en muskel - ju mer vi tränar den, desto bättre och starkare blir den.

En stressad hjärna får kroppen att utsöndra kortisol, vilket förbereder oss för fara. Det triggar den stressreaktion som ofta kallas "fight or flight" - att slåss eller fly. För att minska utsöndringen av kortisol behöver vi träna vår hjärna med nya utmaningar, men också balansera träningen med vila och återhämtning.


Dagens övning går ut på att träna hjärnan att våga gå utanför komfortzonen och prova något helt nytt. När vi övar på att lämna komfortzonen tränar vi samtidigt vår mentala styrka. Med enkel träning kan vi känna oss bekväma med att vara obekväma. Ökad självförtroende hjälper oss att möta livets utmaningar på ett lättare sätt.

VIKTIGT att tänka på:

  1. Börja smått - kom ihåg att Rom inte byggdes på en dag och att en resa på 10 mil börjar med små steg. Träna på att gå utanför komfortzonen genom att till exempel prata med främlingar eller ringa ett samtal du tidigare undvikit. Prova någon ny sport eller aktivitet som du inte tidigare har testat.

  2. Träna i smyg - prova att göra saker själv hemma utan att någon ser dig eller att du är offentligt.

  3. Hantera dina rädslor - om det finns känslor som inte hjälper dig, försök att andas in, andas ut och observera vad som händer då.

  4. Återkalla minne av något läskigt som du ändå gjorde. Tänk på de tankar och känslor du hade efter att du genomfört det. Ofta är rädslan större än verkligheten.

  5. Var inte rädd för att misslyckas. Ha ett motto: Alla experter var i början amatörer. När du lärde dig gå som barn, ramlade du många gånger, men du gav inte upp. Du fortsatte och lärde dig att gå ändå.

  6. Tyck bättre om dig själv. När du utmanar din komfortzon kommer du att må och tycka bättre om dig själv i slutändan.

  7. När rädslan tar över, betrakta dig själv som en fluga på väggen.

  8. Var spontan under dagen och utmana dig själv genom att säga ja till saker som känns skrämmande. Övningen kommer att lära dig mycket om dig själv. Du kommer inte bara att upptäcka vad du är rädd för, utan också vad du kan göra åt det. Du är fantastisk, unik och modig!

Ditt liv är ett äventyr, och det är livets bästa krydda."


11 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page